8 Eylül 2013 Pazar

KÖY EKMEĞİ

Günün ilk ışıklarında, sizlerle paylaşmak istediğim tarifim sağlıklı bir KÖY EKMEĞİ tarifi, yapımı çok kolay bu ekmek, bayatlasa da ısıtıldığı zaman ayrı bir lezzete ulaşan karışık unlarla yapılan bir çeşit,

M A L Z E M E L E R

  1. 1 Su bardağı beyaz un
  2. 1 Su bardağı çavdar un
  3. 1 Su bardağı tam buğday un
  4. 1 Su bardağı nohut un
  5. 21 gr. yaş maya
  6. 250 ml. ılık su
  7.   50 ml. ılık süt
  8. 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  9. 1 tatlı kaşığından az tuz
  10. Yarım çay kaşığı şeker

Yapılışı: Yoğurma kabımızın içine unlarımızı koyalım ve hepsini homojen şekilde karıştıralım, ortasında bir çukur açalım, büyük bir bardağın içine ılık süt, ılık su, şeker ve mayamızı karıştıralım, erimesini bekleyelim ve eridikten sonra bu çukurun  içine boşaltalım. Zeytinyağ'ımızı da ilave edelim ve güzelce yoğurmaya başlayalım, yoğururken tuzumuzuda ilave edelim ve bu yoğurma işlemi en az 10 dakika olmalıdır, ilk yoğurma işlemi bittiğinde hamurumuzun üzerini bezle kapatarak 20 dakika dinlenmeye bırakalım,

Dinlenmiş ve hafif kabarmış hamurumuzu un'lanmış tezgahımızın üzerinde içindeki hava tamamen çıkana kadar yaklaşık 1-2 dakika daha yoğuralım ve tekrar ana mayalanma için dinlendirmeye alalım,

Yaklaşık 60-70 dakika sonra hamurumuzun iki katı büyüklüğe ulaştığını göreceksiniz. Hamurumuzu unlanmış tezgahımızın üzerine alalım ve rulo şeklinde yoğuralım, rulo hamurumuzu 4 eşit parçaya bölelim ve unlu ellerimizle yuvarlayarak top şekline getirelim, pişireceğimiz tepsinin altına biraz un serpelim ve bu topları üzerine koyalım. Ekmeklerimizi son kez daha mayalanması için 30 dakika dinlenmeye bırakalım.
Hamurlarımız dinlenirken fırınımızı 200 C dereceye ayarlayalım ve ısınması için bekleyelim.


Hamurlarımız artık ekmek olmaya hazır, fırınımıza yerleştirelim ve kabuğunun parlak olması için ısıya dayanıklı bir kabın içine su koyup fırınımızın içine koyalım. Yaklaşık 50 dakikada pişen ekmeklerimizin lezzeti harika oldu.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlar: