2 Eylül 2013 Pazartesi

DONUT Tarifi

Sevgili Dostlar bugün ilk tarifimiz sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum, bu tarifimizden sonra sizlere yeni ve denenmiş yemek ve tatlı tarifleri sunmaya devam edicem...

Bugün ki tarifimiz DONUT (Bavarian) usulu; bu tarifi uzun araştırmalarımın sonucunda kendi damak zevkime uyarlayarak kesin sonuç aldıktan sonra sizinle paylaşmak istedim. Haydi şimdi malzemelere bir göz atalım,


M A L Z E M E L E R

  1. 300 gr. Çok Amaçlı Un ( Ben Hatap Un'u Kullandım Makromarketten bulabilirsiniz)
  2.   21 gr. Yaş Hamur Mayası ( Ben Pakmaya Kullandım ve yarım paket maya'ya denk geliyor)
  3.     3 adet yumurta sarısı ve 1 adet tam yumurta
  4.   40 gr. Toz Şeker ( benim göz kararı ölçülerime göre 2 çorba kaşığı yeterli)
  5.   40 gr. Tereyağ ( önceden bir kapta eritip soğumasını beklememiz lazım buda yaklaşık 3 çorba kaşığı gelmekte)
  6.  Limon Kabuğu rendesi
  7.  Rom (buda nerden çıktı demeyin ve evde rom yok rakı koysak olurmu sorusu gelmesin :) Dr.Oetker in esansları var marketlerden bulacağınız bu esanstan yarım şişe kullanmanız yeterli)
  8. Yarım Su bardağı ılık süt
  9. 2 Paket Şekerli Vanilya
  10. Yarım çay Kaşığı tuz.

 Toplam 10 adet malzemeden oluşmaktadır ve hepsinin ODA sıcaklığında olması gerekir.

Y A P I L I Ş 

Şimdi sıra yapılışına geldi, un'u derin bir kabın içine koyalım, ortasını açarak bir boşluk oluşturalım, daha sonra maya'mızı ufalayarak açtığımız çukurun içine dökelim, buraya D İ K K A T- (ılık süt'ün anlamı süt'ün içine parmağımızı batırdığımızda 5 sn. tutabiliyorsak istediğimiz sıcaklıktadır) maya'nın üzerine dışarı çıkmayacak kadar ve üzerini ıslatacak kadar mevcut sütümüzden üzerine dökelim ve bir çatal yardımı ile süt'ü ve maya'yı karıştıralım. ( Un'u dağıtmadan) bu karışımın üzerine birazcık toz şeker dökelim, daha sonra kabımızın üzerini bir bezle kapatarak 15 Dakika dinlendirelim.

Maya ve süt dinlenirken biz çalışmaya devam edelim, mikser kullanma vakti geldi. Yumurtalarımızın hepsini ve şekerimizi güzelce çırpalım yaklaşık 5 Dakika sürecek bu işlemi iyi yapmanızı öneririm çünki yumurtamızın krema kıvamına gelmesi gerekir, daha sonra karışımın içine Limon Kabuğu Rendesini, Rom'u ilave edelim ve karıştırmaya devam. yumurtalarımız köpürmeye başlamıştır. Süt'ümüzü ve vanilyamızıda bu karışımın içine döküp karıştırmaya devam edelim. Son olarak eritilmiş ve ılıtılmış tereyağımızı bu karışıma dökerek 1 Dakika daha karıştıralım ve sıvı malzemelerimizn karıştırmasını bitirelim.

15 Dakika beklemiş olan süt maya un'un üzerine bu karışımı dökelim ve mikserimizin hamur karıştırma aparatı ile hafif hafif karıştıralım, ilk karıştırmadan sonra son malzememiz olan tuz' u ilave edelim, (Tuz'un en son konması hamurun sertleşmesini engellemek içindir, hamur yaparken tuz'u diğer malzemelerle beraber kullanırsanız yapacağınız hamur herzaman sert olur) karıştırma işlemine son sürat devam edelim ve 10 Dakika sürecek bu zaman diliminde kolunuz biraz yorulacak.

Karıştırma işlemi bitti ve hamurumuz hazır durumda ve hamurumuzun üzerine yaklasık 2 tatlı kaşığı un serpelim ve kabımızın üzerini bir bezle kapatarak hamurumuzu 20 dakika mutfağımızın en sıcak yerinde dinlendirmeye bırakalım, 20 Dakika sonunda tezgahımızın üzerine biraz un serperek hamurumuzu tezgah üzerine alalım ve mayalanma sonucu hamur içinde oluşan havayı çıkarmak için hafifçe elimizle yoğuralım. Yoğurma işlemi bittiğinde tekrar hamurumuzu kabımızın içine alalım ve üzerini tekrar unlayalım. Ana Mayalama süreci için üzerini bezle örterek 1 Saat ( oda sıcaklığına bağlı) bekletelim, (mayalandırmada hamurumuzun her zaman en az iki kat büyüklüğe ulaşmasını bekleyelim).



Hamurumuz güzelce kabardı ve yumuşacık bir hamurumuz oldu, tezgahımızın üzerine un serpelim hamurumuzu tezgah üzerine alalım, hafifçe içindeki havayı çıkarmak için yoğuralım ve merdane yardımı ile 1 cm kalınlığında hamurumuzu açalım.

Açılan hamurdan bir su bardağı veya hamur kesme/şekillendirme kalıbı kullanarak daireler keselim 10 adet hamur çıkmaktadır. Kestiğimiz bu hamurları unlanmış bir tepsinin içinde 20 Dakika daha mayalandırmaya bırakalım.

P İ Ş İ R M E

Derin bir tencerenin içine bolca sıvıyağ dökelim, ben Fındık Yağ'ı kullanıyorum kızartmalarda hem sıcaklık kontrolu kolay oluyor hemde yağ'ı mızı 3-4 defa kullanma şansımız oluyor. Fındık Yağ'ı kızartma sırasında yanmayan bir yağ çeşididir. Kızartma sırasında dikkat edilmesi gereken yağımızın sürekli ılık olması gerekir, hamuru attığımızda içine en az 1,5 dakika da bir tarafının kızarması gerekir. hamurlarımızı kızarttıktan sonra, yağının çekilmesi için havlu mendillerimizin üzerine koyup dinlendirelim.

S Ü S L E M E

Süslemede ben Dr.Oetker'in Grazelerini kullandım. Marketlerde satılan bu Grazeler bü tatlı için güzel bir seçenek. Eritilmiş Çikolataya batırılmış Donut'larmızın  üzerine başka bir kapta karıştırdığımız Pudra şekeri ve Tarçın karışımını serpelim.


Artık yemeğe hazır olan DONUT'larımızı servis edebilirsiniz..

Afiyet Olsun...  

5 yorum:

  1. Donut yapan biriyim 3yumurta sa. Bir tam yumurta çok fazla değilmi ben okadar y.yi bir kilo una koyuyorum. Yorumunuz nedir. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba kamer, bu hamur diğer donut tariflerine bakıldığında cıvıktan yarı sert hamura doğru giden bir yapısı var, her mayalanmada ve hamur açımında ilave edilen unlarla sertleşen bir yapısı var.

      Sil
  2. bu tarifle donut yapılır mı? Bavaria usulü donut böyle olmaz. ne alaka. Öncelikle bavaria kreması kullanılır. donutlar enine ikiye bölünür içine bu krema sürülür. ayrıca yukarıdaki hamur hazırlama safhası çok çok abartılı.

    YanıtlaSil
  3. sizin dediğiniz bavyera ile bunun alakası yok, siz şekilden dolayı böyle düşünmüş olmanız lazım,

    YanıtlaSil
  4. Tam aradığım donut tarifi gerçekten çok güzel oldu teşekkürler :)

    YanıtlaSil

yorumlar: