2 Eylül 2013 Pazartesi

Günün ikinci tarifi olarak
ELMA ŞEKERLİ VE YABAN MERSİNLİ KEK


Bugün size anlatacağım tarif kendi kendime uydurupta bulduğum, 2 gün beklesede bayatlamayan ve ıslak kalan bu kekin zamanla değişik ürünlerle güncellemesini yapacağım; şimdi gelelim tarifine.

M A L Z E M E L E R

  1. 400 gr. Çok amaçlı un ( Ben Sinangil Un Kullandım)
  2. 1 paket tereyağ (Oda sıcaklığında tamamen yumuşamış olacak)
  3. 3 yumurta (beyazı ve sarısı ayrılmış şekilde)
  4. 3 çorba kaşığı toz şeker (dolu dolu)
  5. 1 paket kabartma tozu
  6. Yarım çay kaşığı tuz
  7. Vanilya (Dr.Oetker vanilya esansı)
  8. 3 adet elma
  9. 3 çorba kaşığı esmer şeker
  10. 3 çorba kaşığı akçaağaç şurubu (bunu bir çorba kaşığı üzüm pekmezini bir paket vanilya ile karıştırarak elde etme şansımız var)
  11. 1 çorba kaşığı Mascarpone peyniri ( bunu Yarım çorba kaşığı Labne ve Bir çorba kaşığı krema kullanarakta yapabilirsiniz.)
  12. Bir avuç yabanmersini.
  13. Yarım limon suyu
  14. Yarım su bardağı süt

Y A P I L I Ş I

Bütün malzemelerimizin oda sıcaklığında olmasına dikkat edelim.
İlk olarak elmalarımı soyalım veçekirdeklerini temizledikten sonra dilim dilim doğrayalım. Teflon tavamıza bu elmaları dizelim ve üzerlerini limon suyunu ve esmer şekerimizi dökelim. Çok kısık ateşte bu üçlünün kardeş kardeş pişmesini ve karamelize olmasını sağlayalım.

Elmalar pişerken, çırpma kabımızın içine yumurtalarımızın beyazlarını alalım ve mikser yardımı ile çırpmaya başlayalım, kar gibi olana kadar çırparken içine bir cimcik tuz atalım ve yumurtaların daha katı olmasını sağlayalım. Bu yumurta beyazları istediğimiz kıvama geldiğinde başka bir çırpma kabında yumurta sarılarını ve beyaz toz şekerimizi şeker eriyene kadar çırpalım. Daha sonra sırasıyla akçaağaç şurubunu ve vanilya esansını ekleyerek karıştırmaya devam edelim.

Bunları yaparken gözümüz elmalarda olsun.....

Bu karışıma süt'ümüzü ilave edelim ve karıştırırken Mascarpone peynirimizi içine koyalım. Tamamen oda sıcaklığında erimiş olan tereyağımızıda karışımın içine atarak tereyağının sıvı karışımı yemesini sağlayalım.

Sıra Un ve kabartma tozunda, Un ve kabartma tozunu karıştıralım ve bu sıvı karışımın içine dökerek yavaş yavaş mikserimizle yumuşak bir hamur elde edelim.

Hamur kısmı bitti ve son malzememiz olan yumurta beyazlarını bu karışımın içine dökerek spatula yardımı ile beyazları söndürmeden karıştıralım.

Fırınımızı 190 C derecede ısıtalım.

Kek kalıbımızın içini güzelce yağlayalım, yağsız hiçbir yerin kalmaması lazım ki keki çıkarırken zorluk yaşamayalım.

Kek kalıbının içine bu karışımın yarısını dökelim ve üzerine sırasıyla yabanmersinlerini ve tavada karamelize ettiğimiz elmaları ve içindeki karamel sosunu olduğunu gibi kekimizin hamurunun üzerine dökelim ve eşit şekilde hamur üzerine yayalım. Daha sonra kalan hamuru üzerine dökelim ve 10 dakika dinlenmeye bırakalım.

Dinlenen Hamurumuzu fırınımıza koyalım ve yaklaşık 45-50 dakika pişirelim (bu süre sizin fırınınızın özelliklerine göre değişebilir).

Pişen kekimizi fırından aldıktan sonra soğumaya bırakalım, kek kalıbını iyi yağladıysanız bıçak ile yanlarını kesmeniz gerek kalmadan kalıptan çıkacaktır. Kekimiz soğuduktan sonra bir tabak yardımı ile kekimizi ters çevirelim ve üzerini pudra şekeri ile süsleyelim...


Hazırlama süresi yaklaşık 25 dakika süren bu kekin yapması kolay olup çok lezzetli olmaktadır..

Şimdiden Ellerinize Sağlık ve Afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlar: