8 Ekim 2013 Salı

EV YAPIMI TAVA EKMEĞİ

Pazar kahvaltısında ailenizce sıcak sıcak yiyeceğiniz güzel bir tava ekmeği tarifini sizlere anlatmaya çalışacağım. Bu ekmekte öncelik ön maya nın ekşitilmesi ile lezzeti tavan yapması sağlanmaktadır.

M A L Z E M E L E R

Ön Maya
  1. 1 bardak sert buğday unu
  2. 1 bardak ılık su
  3. 1/4 yaş maya
  4. Şeker

Hamur için,

  1. Ön maya'nın hepsi
  2. Aldığı kadar un
  3. 1/4 yaş maya
  4. 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  5. 1 çay kaşığı tuz

Y A P I L I Ş I

Bu ekmeği yapmak istediğiniz günden bir önceki akşam ön maya'yı yapmanız gerekmektedir. Derin bir kabın içine unumuzu koyalım ortasını çukur şekilde açalım ve maya mızı küçük parçalara bölerek çukurun içine koyalım. Üzerine ılık suyumuzu azar azar dökerek mayanın erimesini sağlayalım. Maya eridikten sonra 1 çay kaşığı şeker dökelim ve bütün malzememizi karıştıralım. Cıvık bir karışım elde edelim. Su oranı az gelmiş olursa biraz daha ılık su ilave edebilirsiniz. Karışımın üzerini streç kapla kapatalım ve sabah'a kadar oda sıcaklığında bekletelim. Sabah kalkıpta hamurun üzerini açtığınızda ekşimsi maya kokusunu aldığınızda sakın üzülmeyin amacınıza ulaşmışsınız demektir. Artık ekmek hamurumuzu yapmaya başlayabiliriz. Hazırladığımız ön maya'yı yoğurma kabına dökelim, üzerine 2,5 su bardağı un, zeytinyağ koyalım. Yarım bardak ılık suyun içinde maya mızı eritelim ve erimiş maya mızı karışımın içine dökelim. Bu karışımı yoğurmaya başlayalım. İlk yoğurmadan sonra tuz'u ilave edelim ve yoğrma işlemine aralıksız devam edelim. Hamurunuzun ele yapışması devam ederse yoğururken üzerine un ilave etmekten çekinmeyin. Elde etmek istediğimiz hamur hafif nemli üzerine dokunduğunuzda yapışıyım mı yapışmayım mı arasında kalacak bir hamur elde etmek. Hamurumuz hazır olduğunda üzerini nemli bir bezle örtelim ve yaklaşık 20-25 daki mayalandırmaya bırakalım. Zaman dolduğunda hamurumuz kabarmaya başlamış ve içi gaz dolmaya başlamıştır. Tekrar yoğuralım hamurumuzu ve içindeki gazın tamamen çıktığına emin olalım. Artık gerçek mayalandırma için tekrar hamurumuzun üzerini nemli bezle kapatalım ve 1 saat'e yakın bir zaman bekleyelim. Şekil vermek için kullanacağımız tezgahın üzerini unlayalım ve hamurumuzu üzerine alalım, 2 eşit parçaya bölelim hamurumuzu ve şekillendirme işlemini yapalım. Hamuru çok ezmeyin bu aşamada. Şekil verdiğimiz hamurları pişirme tepsilerine yerleştirelim ve fırınımız ısınana kadar şekillendirme mayasını bekletelim. Üzerini nemli bezle kapatmayı unutmayın. Fırınımız 200C de ısıtılmış duruma geldiğinde, fırının içine su dolu bir kap koyalım ki fırının içerisinde su buharı olmaya başlasın. Ekmeklerimizin üzerine su sürelim ve fırına koyalım. Fırına koyduğumuz ekmekler kabarmaya başladığında içeriden su kabını alalım ve ekmeklerimizin rengi altın sarısı olana kadar pişirelim. Artık ekmeklerimiz hazır, afiyet olsun.


 

FIRIN SÜTLAÇ

Uzun süredir sizlerle bir tarif paylaşamadım, işlerimin yoğunluğu ve biraz da tembellikten dolayı. Bugün size güzel bir fırın sütleç tarifi vericem, biraz zamanı olan ve kolları yorulmadan çalışacak kişilere uygun bir tarif.

M A L Z E M E L E R (4 ADET)

  1. 1,5 lt. günlük süt
  2. 150 gr. toz şeker
  3. 75 gr. pirinç (yerli balıkesir-gönen pirinci)
  4. 1 paket vanilya
  5. 1 çay kaşığı tuz.

Y A P I L I Ş I

Derin bir tencerede süt'ümüzü kaynatalım. Kaynatırken süt'ü ara ara karıştıralım ki dibi tutumasın. Kaynayan süt'ü başka bir tencereye alalım ve üzerine bir kere yıkadığımız pirinci ilava edelim. Ocağımızın altını kısalım ve 30 dakika karıştararak pirincimizin sütün için erimesini sağlayalım. Pirinçlerimizin erimesini ve sütün yoğunlaştığını hissettiğimizde şekeri ve tuz'u ilave edelim ve 10 dakika daha karıştıralım. Sütümüzün altını kapatalım ve 1 paket vanilyamızı süt'e katalım ve güzelce karıştıralım. Artık sütlacımız hazır. Isıya dayanaklı fırın kaplarımızın içine üzerinde yarım parmak kalacak şekilde dökelim. Fırınımızı 180 C de ve ızgara bölümünü açalım ve ısınmaya bırakalım. Kablarımızı bir tepsinin içine koyalım ve yarısına kadar sıcak su koyup tepsiyi fırına koyalım. yaklaşık 5-6 dakika da üzerleri kızarmaya hatta yanmaya başlayacaktır. Fırının başından ayrılmasanız iyi olur çünki fırın sütlaç değil yanık sütlaç yemek zorunda kalırsınız. Afiyet olsun.